Până la 31 decembrie 2007, cetăţenii UE şi SEE care sunt posesori ai unui permis de şedere temporară sau permanentă sunt obligaţi să se prezinte la structurile teritoriale ale Autorităţii pentru Străini pe raza cărora şi-au stabilit rezidenţa în vederea obţinerii noilor documente care atestă dreptul de rezidenţă.
Perioada pentru care cetăţenii UE/SEE au beneficiat de un drept de şedere potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, se ia în considerare la calcularea perioadei legale în vederea acordării dreptului de rezidenţă permanentă.
Perioada de timp în care membrii de familie care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene au exercitat un drept de şedere potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 (indiferent de scopul exercitarii acestui drept), se ia în considerare la calcularea perioadei legale în vederea acordării dreptului de rezidenţă permanentă numai dacă se face dovada că în această perioadă persoana în cauză a avut calitatea de membru de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene.
Dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European pe teritoriul României
Începând cu data de 01 ianuarie 2007, cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European vor fi beneficiarii unui nou regim juridic, complet diferit de cel anterior prevăzut prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.194/2002, privind regimul străinilor pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare.
Noul cadru legal este reprezentat de OUG 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în legislaţia naţională Directiva 38/2004/CE privind privind dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă a cetăţenilor Uniunii Europene şi a membrilor de familie ai acestora în cadrul teritoriului Statelor Membre.
BENEFICIARI
De noul cadru legislativ beneficiază următoarele categorii de persoane:
1. Cetăţenii UE/SEE - cetăţenii celor 26 state membre ale UE şi cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia);
2. Membrii de familie
- soţul sau soţia;
- descendenţii în linie directă, indiferent de cetăţenie, care nu au împlinit vârsta de 21 de ani sau care se află în întreţinerea cetăţeanului Uniunii Europene, precum şi cei ai soţului/soţiei;
- ascendenţii în linie directă, indiferent de cetăţenie, care se află în întreţinerea cetăţeanului Uniunii Europene, precum şi cei ai soţului/soţiei.
3. Partenerul - persoana care convieţuieşte cu cetăţeanul Uniunii Europene dacă parteneriatul este înregistrat conform legii din statul membru de origine sau de provenienţă sau, în cazul în care parteneriatul nu este înregistrat, relaţia de convieţuire poate fi dovedită.
4. Persoanele aflate în întreţinere - orice alt membru de familie, indiferent de cetăţenie, care nu se încadrează în definiţia membrului de familie şi care, în ţara de origine sau de provenienţă, se află în întreţinerea sau gospodăreşte împreună cu cetăţeanul Uniunii Europene, ori se află în situaţia în care, din motive medicale grave, este necesară asistenţa personală a acestuia.
INTRAREA PE TERITORIUL NAŢIONAL
- cetăţenii Uniunii Europene pot intra pe teritoriul României cu condiţia prezentării documentului naţional de identitate, a paşaportului sau a unui document eliberat în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă pentru cetăţenii Uniunii Europene, valabil, fără a se aplica ştampila de intrare de către organele poliţiei de frontieră în oricare dintre aceste documente.
- membrii de familie care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene pot intra pe teritoriul României în baza unui paşaport valabil şi a vizei de intrare (acordată pe baza unei proceduri accelerate), cu excepţia cazurilor în care obligativitatea obţinerii vizei este desfiinţată în condiţiile legii. Dacă membrul de familie este în posesia unui document care atestă rezidenţa pe teritoriul unui alt stat membru în calitate de membru de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene, este scutit de la obligativitatea obţinerii vizei de intrare.
REZIDENŢA
Cetăţenii Uniunii Europene, care intră pe teritoriul României, beneficiază de drept de rezidenţă pentru o perioadă de până la 3 luni de la data intrării în ţară. Membrii de familie ai cetăţenilor Uniunii Europene, indiferent de cetăţenie, care îi însoţesc sau li se alătură ulterior beneficiază de acelaşi drept.
Dreptul de rezidenţă pentru o perioadă de peste 3 luni
Pentru exercitarea dreptului de rezidenţă pentru o perioadă mai mare de 3 luni, cetăţenii Uniunii Europene au obligaţia să se înregistreze la structurile teritoriale ale Autorităţii pentru Străini, încadrându-se în una din următoarele situaţii:
- desfăşoară pe teritoriul României activităţi dependente sau activităţi independente, în condiţiile legii;
- deţin mijloace de întreţinere pentru ei şi membrii lor de familie, de regulă cel puţin la nivelul venitului minim garantat în România şi asigurare de sănătate recunoscută în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România;
- sunt înscrişi la o instituţie din România, acreditată în condiţiile legii, având ca obiect principal de activitate desfăşurarea de activităţi de învăţământ sau de perfecţionare a pregătirii profesionale, au asigurare de sănătate recunoscută în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România şi asigură autorităţile competente, printr-o declaraţie pe propria răspundere sau prin orice alt mijloc, că deţin mijloace de întreţinere pentru ei şi membrii lor de familie, de regulă cel puţin la nivelul venitului minim garantat în România;
- sunt membri de familie ai unui cetăţean al Uniunii Europene care îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute mai sus.
Membrii de familie care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene beneficiază de dreptul de rezidenţă pentru o perioadă de peste trei luni dacă însoţesc sau se alătură ulterior cetăţeanului Uniunii Europene care îndeplineşte una din condiţiile prevăzute mai sus.
Dreptul de rezidenţă permanentă
Cetăţenii Uniunii Europene care au o rezidenţă continuă şi legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani beneficiază de dreptul de rezidenţă permanentă. De acelaşi drept beneficiază şi persoanele care nu au cetăţenia Uniunii Europene şi care au o rezidenţă continuă pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, în calitate de membrii de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene rezident sau rezident permanent.
Documente care atestă rezidenţa pe teritoriul României
Documentele care sunt eliberate pentru rezidenţa mai mare de 3 luni:
- certificat de înregistrare pentru cetăţenii UE (se eliberează în ziua depunerii cererii)
- carte de rezidenţă pentru membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE
Documentele care sunt eliberate pentru rezidenţa permanentă:
- carte de rezidenţă permanentă pentru cetăţenii UE
- carte de rezidenţă permanentă pentru membrii de familie care nu sunt cetăţeni UE
*Toate documentele emise cetăţenilor Uniunii Europene şi membrilor acestora de familie se eliberează titularilor după achitarea costului acestora, a costurilor operaţiunilor de emitere, precum şi, după caz, a altor taxe şi tarife stabilite conform legii, în aceleaşi condiţii ca şi pentru cetăţenii români.
Limitele menţinerii dreptului de rezidenţă
Autoritatea pentru străini poate verifica îndeplinirea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de rezidenţă de către cetăţenii Uniunii Europene şi membrii de familie ai acestora. Împotriva cetăţenilor Uniunii Europene şi membrilor de familie ai acestora care nu îndeplinesc condiţiile de exercitare a dreptului de rezidenţă, Autoritatea pentru străini poate emite o decizie de părăsire a teritoriului României, fără a fi instituită o interdicţie de intrare împotriva acestora.
RESTRÂNGEREA DREPTULUI LA LIBERĂ CIRCULAŢIE PE TERITORIUL ROMÂNIEI DIN RAŢIUNI DE ORDINE PUBLICĂ, SECURITATE NAŢIONALĂ ORI SĂNĂTATE PUBLICĂ
Autorităţile române competente pot restrânge exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul României de către cetăţenii Uniunii Europene sau de către membrii de familie ai acestora numai din raţiuni de ordine publică, securitate naţională ori sănătate publică.
- declararea ca indezirabil - constituie o măsură dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. Măsura este dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul sesizează instanţa de judecată la propunerea instituţiilor cu competenţe în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale.
- expulzarea – poate fi dispusă în condiţiile prevăzute de Codul penal şi Codul de procedură penală împotriva cetăţeanului Uniunii Europene sau a membrului de familie al acestuia care a săvârşit o infracţiune pe teritoriul României.
- îndepărtarea de pe teritoriul României pentru motive de sănătate publică - poate fi dispusă de către Autoritatea pentru străini, la solicitarea structurilor specializate ale Ministerului Sănătăţii, numai în cazul în care, pe baza analizelor medicale efectuate de către persoana în cauză la un interval de cel mult 3 luni de la intrarea pe teritoriul României, se constată existenţa unei afecţiuni dintre cele stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.